ΠΡΕΣΠΕΣ

ΠΡΕΣΠΕΣ

Η αίσθηση της γαλήνης που νιώθει κανείς φτάνοντας στην Πρέσπα (στην ευρύτερη περιοχή των δύο ακριτικών λιμνών) είναι απόλυτη και καθηλωτική. Καμία περιγραφή, όσο ατμοσφαιρική ή λεπτομερής και αν είναι, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις εικόνες της Πρέσπας. Το βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας είναι ένας τόπος εντελώς ξεχωριστός, βρίσκεται σε ύψος 850 μέτρων και οφείλει να τον επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά καθένας που θέλει να λέγεται Έλληνας.

Η Πρέσπα είναι ο μεγαλύτερος εθνικός δρυμός της Ελλάδας, ένα από τα ελάχιστα φυσικά καταφύγια για πουλιά και άλλα ζώα (περισσότερα από 250 είδη), πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση. Μοναδικά πουλιά, όπως οι ροδοπελεκάνοι, οι ερωδιοί και οι κορμοράνοι, αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα τοπίο ασύγκριτης ομορφιάς. Όταν φτάνει κανείς στην Πρέσπα, ατενίζει από ψηλά ακίνητες εκτάσεις νερού μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, νησάκια, χωριά κρυμμένα στη βλάστηση. Μια απέραντη ησυχία βασιλεύει και ο νόμος είναι η ηρεμία. Παρ’ όλα αυτά ο τόπος δεν είναι καθόλου παρθένος. Ακόμη και στην τελευταία πέτρα υπάρχουν ανθρώπινα ίχνη.

Η περιήγηση ξεκινάει από τη Μεγάλη Πρέσπα, από τους Ψαράδες, το μικρό χωριό που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα της. Οι μακρόστενες βάρκες είναι το καλύτερο μέσον για να δείτε από κοντά τους θησαυρούς της λίμνης. Βραχογραφίες και ασκηταριά και μια τεράστια ρωγμή στον βράχο, 30 μέτρα πιο ψηλά η Παναγία η Ελεούσα στέκεται εκεί από το 1410. Το νησάκι της Μικρής Πρέσπας, ο Άγιος Αχίλλειος, μοιάζει παραμυθένιο. Η πρόσφατη πλωτή πεζογέφυρα που κατασκευάστηκε κάνει την πρόσβαση πολύ πιο εύκολη. Εδώ βρίσκονται τα ερείπια της περίφημης εκκλησίας του Αγίου Αχίλλειου. Χτισμένη από τον Τσάρο Σαμουήλ την πρώτη χιλιετία μ.Χ., δείχνει ακόμη και σήμερα την αυτοκρατορική καταγωγή της ενώ αν κάποιος δοκιμάσει να περπατήσει θ’ ανακαλύψει δεκάδες “κρυφά” εκκλησάκια, αλλά και τη Μονή της Παναγίας Πορφύρας του 15ου αιώνα.

Κέντρο της περιοχής των Πρεσπών είναι το χωριό Άγιος Γερμανός και η ομώνυμη εκκλησία του Αγίου είναι σταυροειδής με τρούλο του 11ου αιώνα. Περιποιημένη και ασφαλής πια, στέκεται κολλημένη στο ιερό της νέας εκκλησίας του Αγίου Γερμανού. Όσοι αναρωτηθούν για τα έντονα χρώματα του εσωτερικού του (φούξια, γαλάζιο ελεκτρίκ!) η απάντηση έρχεται από τον ουρανό, που σε τέτοιο υψόμετρο είναι συνήθως μουντός και σκοτεινός!

Skip to content

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com